|
Trafo z UPS-a
|
| Maarc |
Dodany dnia 01-05-2010 22:16
|
Noworodek

Data rejestracji: 13.09.09
|
Witam po krótkiej przerwie
Mam pewien mały, ale męczący mnie problem. Posiadam transformator z UPS-a i chciałbym go wykorzystać do zasilania wzmacniacza na 2xTDA2030, który już sobie leży złożony i czeka na obudowę , albo do złożenia jakiegoś zasilacza. Problem polega na tym że nie wiem dokładnie jak go podłączyć. Jakiś czas temu próbowałem z innym trafem, skończyło się na wywaleniu korków... i za bardzo nie chcę powtórzyć tamtej akcji szukałem info, ale wiele osób ma taki sam problem jak ja. Nikt za bardzo nie wie jak go podłączyć i jaką ma moc. Zwracam się więc z prośbą do Was Transformator to DTW Elektronika S 650/4, foto poniżej:

Powyżej wymiary a poniżej opór na uzwojeniach:
1-2; biały-czarny - 0,6
2-3; czarny-czerwony - 4,4
1-3; biały-czerwony- 5
4-5 i 6-7; czarny-czerwony (oba uzwojenia) - po 0,1
8-9; biały-biały - 1
Od tego momentu stoję w miejscu. Czytałem że uzwojenie pierwotne ma zawsze największy opór, wychodzi że będzie nim 1-3, biały-czerwony, ale nie jestem pewien... dlaczego są tam trzy przewody? Ktoś napisał że napięcie wejściowe może wynosić 220V albo 250V, czy to może mieć jakiś związek?
Pozdro
Edytowane przez Maarc dnia 02-05-2010 11:46 |
| |
|
|
| Wścipski Gość |
Dodany dnia 09-09-2010 04:44
|
Data rejestracji: Zawsze
|
|
| IP: localhost |
|
|
| swistak |
Dodany dnia 01-05-2010 23:28
|

Główny administrator

Data rejestracji: 18.06.08
|
Kurde w upsach jest specyficzne trafo też mam takie i nie wiem jak ugryźć bo raz jedno uzwojenie tam jest wtórnym a raz pierwotnym, jedno u miałem takie że pierwotne uzwojenia miały wejścia nie z drutu jeno z "linki" a wyjścia na drucie u ciebie tak nie jest ?
Koniecznie przeczytaj Regulamin
Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki na cuda potrzebuję trochę więcej czasu.
" Tylko dwie rzeczy są nieskończone wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein
"Energia elektryczna jest wszechobecna w nieograniczonych ilościach
I może zasilać maszynerię świata bez potrzeby węgla, gazu czy innych paliw." Nikola Tesla |
| |
|
|
| Maarc |
Dodany dnia 02-05-2010 11:45
|
Noworodek

|
Wszystkie przewody są w tym trafo normalne, nie ma żadnych z jednolitych drutów czy coś. Jak pisałem wcześniej ktoś napisał na innym forum, że może być tak, że te trzy przewody są od zasilania na 220V lub 250V, chciałem to sprawdzić, więc ułożyłem prostą proporcję:
5 --- 250V
4,4 --- x
x=4,4 x 250 / 5
x=220V
Jestem coraz bardziej pewny, że to może być prawda. Co o tym sądzicie?
Pozdro
|
| |
|
|
| swistak |
Dodany dnia 02-05-2010 22:15
|

Główny administrator

|
Prawdą może być załącz przez jakiś mały bezpieczniki 200mA i zobacz jak nie zjara go to znaczy że prawidłowo podłączyłeś.
" Tylko dwie rzeczy są nieskończone wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein
I może zasilać maszynerię świata bez potrzeby węgla, gazu czy innych paliw." Nikola Tesla |
| |
|
|
| bastek206p |
Dodany dnia 03-05-2010 00:15
|

Starszy Forumowicz

|
Nie wiem jak to wygląda ale zazwyczaj trafo ma różną grubość drutu i zawsze te 2 najcieńsze są podpinane pod 230V (chyba to się zwie uzwojenie pierwotne ale nie jestem pewien, z teorią to u mnie strasznie krucho). |
| |
|
|
| swistak |
Dodany dnia 03-05-2010 21:14
|

Główny administrator

|
Dał byś zdjęcie wyprowadzeń tak aby było widać co jest pod otulinami ?
| |
|
|
| Maarc |
Dodany dnia 04-05-2010 10:05
|
Noworodek

|
spoko tylko muszę je rozebrać, bo są dość fajnie wykończone końcówki, trochę szkoda, ale cóż wstawię foto jak skończę pracę... |
| |
|
|
| swistak |
Dodany dnia 04-05-2010 11:16
|

Główny administrator

|
Nie tnij odsuń osłonki tylko.
| |
|
|
| Maarc |
Dodany dnia 04-05-2010 15:59
|
Noworodek

|
Tu jest raczej problem bo to jest wykończone osłonkami termokurczliwymi |
| |
|
|
| bastek206p |
Dodany dnia 04-05-2010 16:05
|

Starszy Forumowicz

|
To pościągaj końcówki i tak by to trzeba było zrobić. |
| |
|
|
| Maarc |
Dodany dnia 04-05-2010 16:30
|
Noworodek

|
Ok, już są Foto:

Jak widać troszkę słaba jakość, poprzednie zdjęcia lepiej wyszły...
Od lewej wyprowadzenia 1,2,3 grubość mniej więcej 1,5mm, następnie wyprowadzenia 8,9, grubość ok. 1mm, na koniec wyprowadzenia 4,5,6,7, grubość ok. 2,5mm. Mierzyłem linijką bo nie mam aktualnie dostępu do suwmiarki
EDIT.
Przed chwilką przeprowadziłem testy z asekuracją. Oto wyniki:
1 - po podłaczeniu przez bezpiecznik 2,5A wyprowadzeń 1 i 3, biały i czerwony, bezpiecznik się spalił;
2 - po podłączeniu przez bezpiecznik 2,5A wyprowadzeń 2 i 3, czarny i czerwony, bezpiecznik się spalił;
Może ten transformator ma duży prąd startu czy coś? Sam nie wiem... Może muszę zastosować układ soft startu, ale wychodziłoby na to że ten transformator ma dość dużą moc...
Edytowane przez Maarc dnia 04-05-2010 17:57 |
| |
|
|
| bastek206p |
Dodany dnia 04-05-2010 19:22
|

Starszy Forumowicz

|
Według mnie to będą wyprowadzenia 8 i 9 spróbuj je wpiąć przez bezpiecznik. |
| |
|
|
| Maarc |
Dodany dnia 05-05-2010 13:43
|
Noworodek

|
Spróbowałem również na wyprowadzeniach 8 i 9, z tym samym rezultatem. |
| |
|
|
| bastek206p |
Dodany dnia 06-05-2010 00:05
|

Starszy Forumowicz

|
No to dalej nie mam pomysłu. Ale zapytałem się gościa który posiada te trafo może mi odpowie. |
| |
|
|
| swistak |
Dodany dnia 06-05-2010 07:55
|

Główny administrator

|
A spróbuj je sprawdzić napięciem 12V to takie jest z akumulatora i zobacz na których pojawi się 220-230 V. Tylko pamiętaj aby było zmienne nie stałe. takie napięcie nie powinno ci spalić bezpiecznika od razu i się dowiesz co i jak .
| |
|
|
| bastek206p |
Dodany dnia 06-05-2010 19:48
|

Starszy Forumowicz

|
Żywcem skopiowałem odpowiedź faceta z Allegro.
"witam
w moim transformatorze są to przewody brązowy i niebieski (niższe napięcia wtórne) lub brazowy i odczep (brak u mnie koloru - wyprowadzone są tylko zlutowane dwa cienkie przewody - wtedy uzyskuje się te wyższe napięcia wtórne). Proponuję, jeśli jest w posiadaniu miernik, zmierzyć rezystancję owodu pierwotnego (brązowy/niebieski - około 5,4 ohm, brazowy/odczep - około 4,8 ohm. Myśle że moje wskazówki powinny być przydatne.
pozdrawiam
sławek" |
| |
|
|
| Maarc |
Dodany dnia 06-05-2010 21:43
|
Noworodek

|
Właśnie też na Allegro czytałem opis jednego z tych transformatorów. Czyli jeśli podłączę na uzwojeniu z wyższym oporem otrzymam niższe napięcie na uzwojeniach wtórnych, a jeśli tam gdzie jest niższy opór to otrzymam wyższe napięcie. Ale czemu pali mi bezpieczniki? Jak sądzicie, mam spróbować zbudować układ soft startu do tego transformatora?
EDIT.
Swistak, chętnie bym sprawdził Twoim sposobem, ale muszę trafo na 12V skombinować
Edytowane przez Maarc dnia 06-05-2010 21:50 |
| |
|
|
| swistak |
Dodany dnia 07-05-2010 00:06
|

Główny administrator

|
To co ci pisałem miałem napisać na samym początki tyko zapomniałem a jak masz mniejszy możesz też zobaczyć. tyko wtedy nie otrzymasz 230 V
| |
|
|
| Maarc |
Dodany dnia 07-05-2010 14:58
|
Noworodek

|
Dobra, znalazłem trafo na 8V
Po podłączeniu do wyprowadzeń 4-5, czarny-czerwony, zmierzyłem napięcie i oto wyniki:
Na wyprowadzeniach 1-3, biały-czerwony uzyskałem 118V
Na wyprowadzeniach 2-3, czarny-czerwony uzyskałem 104,3V
Na wyprowadzeniach 8-9, biały-biały uzyskałem 14,72V
Z proporcji wynika że jeśli podłączyłbym napięcie z sieci (230V) do wyprowadzeń 1-3, biały-czerwony uzyskałbym coś koło 15,6V. A po podłączeniu do wyprowadzeń 2-3, czarny-czerwony uzyskałbym ok. 17,64V. Po wyprostowaniu i odfiltrowaniu byłoby odpowiednio 22V i 24,9V. Z noty katalogowej układu TDA2030 wiem, że maksymalne napięcie zasilające ten układ może wynosić +-18V, czyli to trafo się do tego nie nadaje. Przewinąć raczej nie dam rady, bo po pierwsze nie mam o tym zielonego pojęcia a poza tym trafo jest zalane od środka, jak widać na zdjęciach
Ale pozostaje jeszcze możliwość zrobienia na nim zasilacza, tylko jak to ustrojstwo uruchomić żeby mi bezpieczników nie popaliło?
Edytowane przez Maarc dnia 07-05-2010 14:58 |
| |
|
|
| swistak |
Dodany dnia 07-05-2010 23:03
|

Główny administrator

|
A jeszcze jedno mi przyszło sam wyciągałeś to z upsa ? bo może to z tych co mają 2 trafa jedno na przekształcenie z 230 na niższe a 2 w odwrotną stronę ?
| |
|